Motivasyon Arayanalara - Edison'un Mükemmel Sözleri ve Hikayesi


Edison aylarca elektrik akımından ışık oluşturmaya çalışıyordu. Ampulün aydınlatması için ne yaptıysa bir türlü yanmıyor veya yanıp bir süre sonra sönüyordu. Farklı alternatifler arıyor ancak ne yaptıysa olmuyor, bitkin bir şekilde evine dönüyordu. Bir gün çocukları yine etrafında fır dönerken ve çok gürültü yapıyorlardır. Annesi en sonunda dayanamayıp “Ne boş kafalı şeylersiniz, Babanızı rahat bıraksanıza!” der. Bunun üzerine ampulü yakamayan Edison’un kendi aklındaki ampul yanar. Ampulün yanına giderek bütün havayı alır. Böylece ampulü bulmuş olur. Artık bundan sonra Edison’un fabrikasının önünde 24 saat yanacak ampul olacaktır ve insanlar buna bakara büyük mucidi hatırlayacaklardır.

Edison ''Bir Mucitin Başarısının Sırları''

1- Çok azimli, inançlı ve çalışkandı. Bu en önemli üç unsurdan dolayı başarı onun için kaçınılmazdı 1914 gecesi fabrikası birkaç saat içinde yanıp kül olan Edison "Hatalarımız yandı, gitti şimdi yeniden başlayabiliriz." Diyerek değerlendirdiği yangından üç hafta sonra üstün inanç ve azim göstererek ilk gramofonu icat etmiştir Edison başarı sırrını şu sözleriyle özetler: "Başarının yüzde doksan dokuzu ter yüzde biriyse zekâdır." Demiştir.

2 - Başarılı olmada en önemli püf noktalardan biri de “sabırdır”. Edison başladığı işte müthiş bir sabır ve sebat gösterir bütün olumsuzluklara rağmen çalışmasına devam ederdi Sabrının ve çalışmasının mükâfatını kendisi için hayal gibi görünen şeylerin Başarıyla sonuçlanmasıyla alırdı. Edison "Evet ben hayalimi gerçekleştirmek için 999 Başarısız deney yaptım ve binincide gerçekleştirdim!" demiştir.

 3 - Ufku çok açık mükemmel bir düş gücüne sahip Edison devamlı fikir üreterek kendisini yenileyen bir mucitti "Günde en az beş fikir üretin bu yılda yüzlerce fikir eder Bunlardan sadece birisi bile işinize yarasa hayatınız kolaylaşır" demektedir

 4 – Tekdüzelikten uzaktı. Hep farklı olmak ister, çalışmalarında farklı yolları denerdi. Nitekim ampulün icadı aşamasında 999 deney yapıp bu deneylerin her birini Başarısızlık değil belki Başarıya gitmeyen bir yolu daha keşfetmek olarak değerlendiriyordu. Edison bu konuda "İşe ya da başka bir yere giderken hep aynı yolu kullanmayın hep aynı kitapları okumayın hep aynı kişilerle arkadaşlık etmeyin böyle yaparsanız yeni bir şey öğrenemezsiniz" der

5 - Başarılı olmada mükemmel stratejilere sahipti ve neden nasıl faydalanacağını iyi bilirdi Çevresindekilere de "Elinize aldığınız kitaba veya dergiye önce dikkatlice bakın sonra da faydalanabileceğiniz farklılıkları görün" öğüdünde bulunmaktadır

 6 - Müthiş bir merak ve o meraktan kaynaklanan fevkalade bir araştırma ruhuna sahipti "Bir kutunuz olsun İçine enteresan bulduğunuz reklamları yazıları haberleri karikatürleri esprileri koyun. Bir problemle karşılaştığınızda kutunuza göz atın!" demektedir.

7 -  Başarıda önemli bir kural olan not tutma tekniğiniz ne kadar gelişmiş olmasıdır. İşte Edison bunu mükemmel şekilde başarmış ve öldüğünde arkadaşında yapmak istediklerini planladıklarını tecrübelerini kaydettiği 2900 defter bırakmıştır Ve yine çevresindekileri şu tavsiyede bulunmuştur "Mutlaka not tutun. Aksi halde bütün fikirleri unutursunuz. Çünkü söz uçar yazı kalır" demiştir.

8 - Edison’un Başarılı olmasındaki bir diğer sır ise çalışmalarını mümbit bir zeminde kendisinin en çok motive olabildiği bir saatte ve faydalanabileceği kişilerin yanında gerçekleştirmesidir "Hangi ortamda daha verimli olup fikir üretebildiğinizi tespit edin Bu konuda sizi en çok motive eden kişiyi yeri ve saati belirleyin" tavsiyesinde bulunur.

 9 - Her saatin bir altın değerinde olduğunun farkında olan Edison zamanı mükemmel şekilde kullanırdı "Zaman insanın sahip olduğu yegâne sermayeyi akıllıca kullanmayı bilmektir" der.


1 yorum :

  1. ben hiç beğenmedim ve ayrıca da çok uzun olmuş

    YanıtlaSil

Sayfalar

Popüler Yayınlar