Başarılı Olmak İçin Hayatında Değiştirmen Gereken 10 Şey

Zeki ve yaratıcısın, ancak hayatta bir türlü istediğin yere varamadığını düşünüyorsun. Herkes başarılı olmak ister, ancak başarı altın tepside sunulmaz. Başarıya ulaşmak için öncelikle kendinde bir takım önyargıları ve alışkanlıkları yıkman gerekir ve seni başarıyla götürecek alışkanlıkları edinmen gerekir. Bu yazıda başarılı olmak için hayatında değiştirmen gereken 10 faktörü anlatacağız: 

 



1. Tembellik
“Herkes o kişinin sahneye çıktığı anı bilir, ancak kimse o kişinin sabahlara kadar çalıştığı, başarısızlık korkusuyla yüzleştiği, ter döktüğü anı bilmez.” Başarıya giden süreci bundan daha iyi açıklayan bir  söz olamaz. Eğer kendi kendinize “Neden başarılı olamıyorum?” diye soruyorsanız, tembellikten vazgeçip çalışmaya başlamanız gerektiğini aklınıza koymalısınız.
2. Başarıyı ve övgüyü bir şey yapmadan hak ettiğinize inanmak.
Sadece inanarak başaramazsınız. Ama inanmak başarmanın çok önemli bir parçasıdır. Eğer çevrenize pozitif katkıda bulunmadan, etrafınızdaki kişileri iyi yönde etkilemeden, değer katmadan ve hedefinize ulaşmadan başarı ve övgü hak ettiğinize inanıyorsanız, maalesef yanlış sularda yüzüyorsunuz. Başkalarının size bir övgü veya yardım borcu olduğu anlayışını bırakmalısınız. Başaracağınız inancının üstüne çalışmayı eklerseniz, hedefinize yükselirsiniz.

3. Korku
Başaramamaktan korkabilirsiniz. Başarıya giden süreçte karşılaşacağınız zorluklardan korkabilirsiniz. Kendinizi güvende hissettiğiniz durumu (statükoyu) değiştirmekten korkabilirsiniz. Ancak korkuyu bir kenara bırakıp, hedefinize odaklanıp başarabileceğinize inanırsanız ve o yönde adım atmaya başlarsanız, bilin ki korkularınız da yavaş yavaş sönecektir.
4. Negatif insanlar
Çevrenizde siz ne zaman başaracağınıza inansanız sizi geriye çekecek insanlar olacaktır. Örneğin, siz “LYS’de hedefim ilk 100″ dediğinizde “Dalga mı geçiyorsun? Ne kadar zor olduğunu biliyor musun?” gibi tepkiler verecek arkadaşlarınız, akrabalarınız veya aile fertleriniz bile olabilir. Ancak siz bu negatif eleştirilere kulak asmadan, kendinize ve çalışma disiplininize güvenerek hedeflerinize doğru ilerlemelisiniz.
5. Durum analizi yapmayı bırakın!
Durum analiziyle paralize kapıldığınızın farkında mısınız? Başarısızlık sebeplerini anlamaya çalışmak önemli. Ancak her durumu analiz ederek ve kendinizi şüpheye koşarak başarıya ulaşamazsınız. Analizi bırakın, harekete geçin.
6. Hedeflerinizin olmaması
Rüzgarın götürdüğü yere gidenlerden misiniz? Bu her ne kadar hayata romantik bir yaklaşım olsa da, bir yerden ötekine savrulurken kendinizehedef koymamak sonunda sadece yerinizde saymanıza sebep olur. Bazen kendinizi hayatın akışına bırakacak olsanız bile her zaman hedefleriniz olsun. Ve gerçekleştirdiğiniz hedeflerinizde ilerledikçe, kendinize daha yüksek veya daha farklı hedefler koyun. Bilin ki hayat bir yolculuk, en tepeye ulaştığınızı hissettiğiniz anda karşınıza daha yüksek bir tepe veya çimlerinde yürümek isteyeceğiniz bir vadi çıkacaktır.
7. “Başkaları”
Başkalarının sizin başarınızı veya başarısızlığını kontrol ettiği inancından vazgeçin. Sizin iyi bir yerlere gelmenizi engelleyecek “başkaları” yok. Sizin potansiyelinize ulaşmanızı engelleyecek “başkaları”nın olduğuna inanmak sizin hedeflerinize ulaşmaktan vazgeçmeniz için sadece çok iyi bir sebep yaratır.
8. Boşa zaman geçirmek
Bir gün geçiyor ve günün nasıl geçtiğini anlamıyor musunuz? Bir bakmışsınız ki sabahları yatağınızda oyalanarak, sosyal medyada arkadaşlarınızın fotoğraflarına bakarak, televizyonda öğleden sonrası dizi izleyerek gün geçmiş ve siz hiç verimli bir şey üretmemişsiniz. Hedeflerinize doğru adım atmamışsınız. Bu durumdan kurtulmak için hemen bulunduğunuz mekanı değiştirin. YGS mi çalışacaksınız? İhtiyacınız olan herşeyi alıp, dışarı çıkıp bir cafede veya kütüphanede çalışmaya başlayın. Evin dışında olmak size enerji verecek ve ders başına oturduğunuzda daha iyi odaklanacaksınız.
9. “O özellik bende yok.”
“Ben yeterince zeki değilim.” “Ben tembel bir insanım.” “Ben onlar gibi hırslı değilim”. bu bahaneleri üretmek çok kolay. Zor ama mümkün olan bunların üstesinden gelebilmek. Bahane üretmeyi bırakın. Kendinizde eksik bulduğunuz özellikleri geliştirmek, özellikle de gençken, çok kolay. Kendinize başarılı ve olmak istediğiniz gibi insanları örnek alın.
10.  Küçük düşünmek
Belki bir gün sonrasını ya da bir hafta sonrasını planlayarak yaşıyorsunuz. Haydi diyelim en fazla bir sene. Ama asıl önemli olan bulunduğunuz noktadan 5 sene sonrasının hayalini kurabilmek. Siz kendinizi nerede görüyorsunuz? Hayat, biz bir şeyler planlarken bizim başımıza başka şeylerin gelmesidir. Ancak o planlar olmadan da, başımıza güzel şeyler gelmez. Dolayısıyla büyük düşünün, hedeflerinizi yüksek tutun, ve o hedeflere doğru tutkuyla çalışın.
Herkese başarıya giden yolda sabır ve kolaylıklar dileriz,
Ayşe Canan Altındaş
Eğitim Uzmanı


1 yorum :

  1. Çok güzel bir yazı bende hep başlıyorum ama sonu gelmiyor hiç

    YanıtlaSil

Sayfalar

Popüler Yayınlar