Stres ve Alışveriş Tuzağı

"Alışveriş yapmadan duramıyorum!" diyorsunuz; Çünkü Bir çok insan strese girdiği zaman alışveriş yapmanın kendisini rahatlattığına inanır.

Bizi esir altına alan bu durumu nasıl karşıladığımıza bakalım.




Stres ve Alışveriş Tuzağı. Günümüzün en büyük problemlerinin başında stres gelmektedir. İş koşuşturmacasından kendine zaman ayıramayan insanların gittikçe monotonlaşan hayatları stresin başlıca etkenidir. Sosyal hayatı sönük kalan insanların uyku ve yeme düzenleri de bozulduğunda stres kaçınılmaz oluyor. 


      Peki günümüz teknoloji çağında bu rahatsızlığı nasıl atlatabiliriz? Bu konuya uzmanlar farklı açıklamalar getirmektedir. Kimi uzmana göre bunun yolu her şeye yavaş yavaş olumlu bakmaktan, kimi uzmana göre kendimize çok zaman ayırmaktan, kimi uzmana göre "hayır" demeyi öğrenmekten, kimi uzmana göre iyi arkadaşlıklar kurmaktan ya da bunların ve birçok benzer önerinin tamamından geçmekte. Bizim değineceğimiz nokta ise son yıllarda gittikçe yaygınlaşan "stresten kurtulmak için alışveriş yapmak" çılgınlığıyla ilgili. Önceki dönemlerde genelde bayanlar bu yolu tercih ederken yapılan araştırmalara göre artık erkekler de bu yönteme başvuruyorlar.


Dünya'nın genelinde olduğu gibi ülkemizde de birbiri ardına açılan süpermarketler, hipermarketler ve sayısı hızla artan devasa alışveriş merkezleri gerçekten de stres sorunumuza çare olmakta mıdır? İşte burada cevap kocaman bir soru işaretinden ibarettir. Çünkü yaşam standardımız ne olursa olsun alışverişte abartıya kaçmak bizleri stresten atmak yerine stresimizin artmasına sebep olacaktır.


İnsanların belirli bir düzey geliri vardır ve bu gelir doğrultusunda ihtiyaçlarını belirleyip bunları karşılaması gerekmektedir. Başta barınma,yiyecek ve giyecek gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan insanlar kendi ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapmaktadır. Bu da belirli bir düzen ve plan içinde yürütülmelidir. Gündelik hayatında iş,biten arkadaşlıklar,ailevi sorunlar gibi onlarca nedenden dolayı strese giren bireylerin bu stresi alışveriş yaparak gidermeye çalışmaları doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bu alışkanlık bize tüm dertlerimizin yanında bir de maddi sıkıntı getirecektir ki bu da azımsanmayacak kadar önemli bir sorundur.


Alışveriş alışkanlıklarımızı dış etkenlere bağlı olarak belirlememeliyiz. Uzmanlar kişilerin psikolojilerinin uygun olmaması durumunda yapılan alışverişlerin ihtiyaçtan çok anlık avunma ve zaman geçirmeye bağlı olduğunu belirtmişlerdir.Bu noktada yapmamız gereken stresin kaynağını belirleyerek onun üzerine gitmek ve olaylara daha ılımlı yaklaşmaya çalışmak olmalıdır. Eğer illa ki destek gerekiyorsa bu desteği vitrinlerden, ya da market raflarından beklemek yerine güvendiğimiz insanlarla konuşmalı derdimizi, sıkıntımızı paylaşmalıyız.


Günümüzde birbiri ardına açılan devasa alışveriş merkezleri zaten ihtiyacımız olmayanı bile almaya bizi yönlendirirken sık sık yaşadığımız stres sorunundan dolayı soluğu alışveriş merkezlerinde alırsak kısa vadede olmasa da uzun vadede dertlerimize yenisi eklenecektir. Çağımızda depresyon gibi ciddi rahatsızlıkların önemli bir bölümünü "maddi" sıkıntılar yaşayan insanlar oluşturmuşken biz de bu kervana katılmamalıyız.


Maddi durumu ne kadar iyi olursa olsun insanlar gereksiz alışverişten kaçınmalı ve stresini çözecek çok daha mantıklı ve doğal yollara başvurmalıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar