ÇOCUKLARI GELİŞTİRME OYUNLARI

ÇOCUKLARI GELİŞTİRME OYUNLARI



Çocuklarını geliştirmek için birçok oyuncak bulunmaktadır. Bu basit oyuncaklar ile onların algısını ve becerisini geliştirebilirsiniz. Ancak sadece bunları kullanmak yetmez ayrıca ona başka alternatifler de üretmelisiniz.

Görselliğini geliştirmek için;
Ona bir renk verin ve aynı renkten olan nesnelerini bulmasını sağlayın. Renklerin açık tonu kapalı tonları hangileri idi, onları soralım. Farklılıklarını onlara gösterelim. Bu eğitim onun renklerle gelişimini sağlamaktadır.

Şekiller verelim ve hangisinin “Yuvarlak” hangisinin “Kare” olduğunu göstermesini ve bulmasını isteyelim. Ona kare ile dikdörtgen istediğimizde doğru olanı öğretmeyi amaçlayalım. Bu oyun göz hassasiyetini geliştirmek için uygundur.



Bir gardıropta veya evinizdeki bir vitrinde olan eşyaları saymasını isteyelim ve çocuğun arkasını döndürerek hangisinin nerede olduğunu ve renklerini soralım. Ayrıca büyüklüklerini veya nasıl bir cisim olduğunu soralım. Bu hafıza ve görsel gelişim için oldukça faydalı bir eğitimdir.

Daha sonra tekrar gardırop bakarak hafızasına alsın ve arkasını döndürerek cisimlerin yerleri değiştirilerek hangisinin değiştiğini soralım. Bu oyun hafıza güçlendirme ve algılama için ideal bir oyundur. Ayrıca fark bulalım resimleri de bu oyunda oldukça faydalı olacaktır. Sadece şekillerin değiştiği değil renklerinde değiştiği olduğu oyunlar ekleyin.

İşitselliği geliştirmek için;
Ona ses oyuncakları alınabileceği gibi en iyi oyun yine hayatta görerek yapacağı oyundur. Yani sadece bir oyuncak almak çok doğru olmaz. Onu dışarıya çıkararak kedi sesi, köpek, araba, kuş, insan seslerini duymalıdır. Bu daha fazla eğitime ilgi ve tepki vermesini sağlar.


Dışarı çıkın ve araba, kuş, köpek vs. seslerini tanımlamasını isteyin.

Ona müzik aletleri alarak işitsel yaratıcılığı geliştirmesini sağlayın. Melodiler veya notalar çalarak bunu ondan bulmasını isteyelim.

Körebe oyunları oynayarak sese odaklanmasını ve bulmasını sağlayalım.

Dokunsallığı geliştirmek için;
Sıcak, soğuk nesneleri ona hissettirelim. Sıcak şeyleri onlara “cızz” diyerek hissettirebiliriz ve gerekirse onlara dokunmamasını sağlayabiliriz. Bu oyun hem dokunsallığı geliştirir. Hem de istemediğiniz şeylere dokunmanızı engelleyebilir. (çay gibi…)


Yumuşak, sert nesneler vererek onlardan hangisinin sert ve yumuşak olduğunu göstermesini, bilmesini isteyelim. Gerekirse bunun için gözlerini kapatarak da yapın.

Ağır ve hafif nesneleri tanımlamasını isteyelim.

Yine gözlerini bağlayarak körebe oynayın ve evde nesnelere dokunarak nerede olduğunu saptayarak nesneleri daha iyi tanımlayacak ve algısını geliştirecektir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar