Gauss Matematik Dehası

Gauss meşhur hikayesinden birini anlatalım. Gauss küçükken ormandan giderken babasına sorar;
"Baba ormanda kaç ağar vardır!" diye sorar. Babası; "Oğlum ben nereden bileyim bunu kimse bilemez" der.
Gauss ve babası biraz daha ilerledikten sonra; "Baba şu ağaçta kaç tane yaprak var?" diye sorar.
Bunun üzerine "Oğlum bunlar bilinebilecek şeyler değil!" der. Tekrar "Baba bu ağaçlar arasında aynı sayıda yaprak olan kaç ağaç vardır?" diye sorduğunda babası artık kızgınlıktan konuşmaz. Gauss biraz düşündükten sonra "Baba, eğer bir ağacın yapraklarından daha fazla varsa, o zaman o ormanda birbirinin aynı sayıda yaprakları olan en az iki ağaç vardır" diye söyler. Bunun üzerine babası Gauss'u öğretmenine götürür. Öğretmeni "Oğlunuz da gerçekten matematik dehası var."



Öğretmeni bir gün Gauss'un aralarında olduğu sınıfta iken öğrencilerine "Herkes 100'e kadar sayıları tek tek toplasın." Böylece biraz derse ara verecek ve dinlenecektir. Bu sırada Gauss parmak kaldırır ve "Hocam 5050 eder!" der. Bütün öğrenciler sayıları toplamaya çalışırken Gauss çarpma işlemiyle sorunu birkaç saniye içinde çözmüştür.

Gauss matematik ve fizik dallarında önemli katkılar sağlamış ve ödüller almıştır. Geometri ve aritmetik de önemli gelişmelerinin ardından kısa bir süre sonra da, her tam sayının en çok üç üçgensel sayının toplamı olarak yazılabileceğini kanıtladı ve günlüğüne şu notu düştü: "Eureka!" ((Onu) Buldum!) ...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar