Zayıf Karne mi? Zayıf Anne Baba mı?



Okullar açılıyor ve her yıl olduğu gibi öğrenciler için yeni bir maraton başlıyor. Tabi öğrenciler için yeni bir heyecan ve stres başlangıcı. Ancak karne bazen bizim yansımamız da olabilir. Çocuğumuza yaptığımız ters ve yanlış davranışlar hem şuanın hem de ilerisi için sarsıntı yaratabilir. Halen bir çok Anne Babanın yaptığı yanlış hareketler bulunuyor. Bunlar genelde şu şekilde olmaktadır;

-          Çocuğa sert hakaretler ve rencide edici sözler söylemek; “Tembel”, “Aptal”, “Gerizakalı” gibi…
Başka çocuklarla kıyaslamak, ders saatinde ondan birşeyler istemek ve derse konsantrasyonunu bozmak.

-          Okul ilişkilerinde ilgilenmemek; Öğretmeninden bilgi almamak, sorun yaşadığı arkadaşlarıyla nasıl problemleri çözeceğini göstermemek. Bu davranışların içerisinde yer alır.

-          Otorite kuramamak. Çocuğun yapılması gereken dersi gereken özeni vermediğinde annenin de şunu yap deyip tekrar ilgilenmemesi. Buna ödül – ceza yöntemi getirebilir. Ancak şimdiki çocuklar çok cambaz olduğu için yapmanız gereken davranışlarda net olmalısınız. Yarım bırakmamalı kontrol etmelisiniz. Ancak bunun dozajını abartıp psikolojisini de bozmamalısınız.


-          Karneyi hayatıyla bağdaştırmak. Aldığı kötü notları devamlı yüzüne vurmak ve bunu öyle bir hale getirek ki ne sizde çocuğunuzu sevme imkanı olur ne de çocuğunuz size sevgi ve saygı besler. Bu yüzden ona sevginizi karneye bağlı olmadığını göstermelisiniz. Sonuçta çocuğunuz gerekli sorumlulukları yerine getirip istediği sonuçları alamıyorsa bu onun hayatta da başarısız olacağı anlamına gelmez.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar