Kendi Kendine İngilizce Öğrenmek Hayal Değil

İngilizce öğrenmek okul yıllarındaki yarım yamalak eğitimimizden kaynaklanan kendimizden veya sistemden kaynaklı bir türlü yabancı dili tam öğrenememişizdir.  Belki de hiç İngilizce öğrenmemiş birisiniz. Kendi kendinize İngilizce öğrenmek için yanınıza almanız gereken 5 şey var.

  • -          İyi bir İngilizce sözlük
  • -          Basit seviyede İngilizce kitapları
  • -          Öğrenme isteği
  • -          Hırs
  • -          Yılmamak

Öncelikle yapacağımız işlem basit bir İngilizce kitabını kelimelerin anlamlarını araştırmak ve bu kitabı defalarca tekrar ederek okumak. Gramere girmiyoruz farkındaysanız. Çünkü gramer kesinlikle takılıp kalmanızı sağlıyor. İlk başta kitap okumaya çalışın. İngilizce kelime bilen insan gramer bilmese bile gördüğü birçok yazıyı algılar. Kitapta okuduğunuz basit cümleleri ise günlük konuşmada rahatlıkla kullanacağız kelime ekle-çıkar metodu ile konuşmanıza pratiklik sağlar.  

        Bunun dışında uygulanacak güzel bir taktikte kalıp olarak sözleri öğrenmek yani örneğin "never give up", "asla vazgeçme" anlamındaki bu söz artık nerede görseniz bunun anlamını bileceksiniz.

        Bazen farklı alanlarda İngilizce konuşmanız olanak olmasa bile siz yaptığınız bazı şeyleri kendinize İngilizce olarak tanımlayın. Örneğin dışarıda iseniz "şu an geziyorum" cümlesini İngilizce olarak çevirmeye çalışın. 

       Yabancı biriyle konuşurken sakın telaşlanmayın ve harika konuşmaya çalışmayın. Eğer bir turist yanınıza geldiyse "where to go in sultanahmet" diyor ise siz harika konuşmak için düşünürken başkası "go go turn right" ile işini bitirmiş olabilir. Dil öğrenmenin başında tarzanca konuşunca dalga geçmeyecekler emin olun. 

     Farklı öğrenme teknikleri araştırın. İnternet'te bazı farklı kelime öğrenme teknikleri bulabilirsiniz. Örneğin benzeşim/çağrıştırma yöntemi ile kelime öğrenme türü olabilir. Benim de buna benzer kelime öğrenme sistemi oluşturmuştum. Bu kelimenin anlamanı içeren bir fotoğraf indirip görsel olarak hafızaya almak ve kelimenin okunuşunu yapan bir site bulup okunuşunu ezberlemek ve unutmamak için bu fotoğrafın üstüne okunuşunu ve yazılışın eklemek. Eğer günde 10 kelime öğrenirseniz ayda 300 kelime öğrenmiş olursunuz. Ortalama bir dil olarak Türkçede 300 - 500 kelime konuşuyorsak! bu kelime dağarcığını kapatmak için 3-4 aylık bir çalışma ortalama olarak pratikte yetecek. Nasıl çok kolay değil mi?

     Bir başka tekniğim ise Türkçe cümle içinde öğrendiğimiz İngilizce kelimeyi kullanmak. 
Örneğin "Buna sen cause (sebep olmak) oldun." yani anlamı
"Buna sen sebep oldun." olarak başvurabilirsiniz.

      Konuşmak için İnternet'te paralı ve parasız kaynaklar bulabilirsiniz. Şu an en bilinen paralı yabancı dil eğitimi Busuu'dur. Buraya üye olup birkaç aylık deneme eğitiminde size ne kadar faydalı olacağını test edebilirsiniz. Ancak bence hem ücretsiz hem de düşünülmüş harika bir sistem Voscreen sitesindeki kısa ingilizce video ardından size ne söyledğini soruyor veya altyazılı türkçesini gösteriyor.

      İngilizce şarkıların çevirilerine bakmak ve dinlemek çok faydalıdır. Ancak rock türü hızlı İngilizce şarkılar çok fazla kelime yutarlar ve eksiltirler. Onun yerine daha düzgün şarkılar dinleyin Adele gibi ...

     İngilizceyi daha eğlenceli aktiveteler bulabilirsiniz mesela karikatürleri Türkçeye çevirmek eğlenceli olabilir. Eğer evde sorun olmayacaksa oda bazı yerlere gözünün önüne gelecek kağıtlar koyun ve bu kağıtlarda ingilizce cümleler ve kelimeler olsun. İngilizce oyunlar oynayabilirsiniz.

Unutmayın; mükemmel İngilizce bilmenize gerek yok. Nasıl ki Türkçeyi bile çocukken 3 yılda öğreniyorsak, bu da zamanla oturacak bir eğitimdir.

1 yorum :

Sayfalar

Popüler Yayınlar