Bob Dylan Bilgelik Dersleri

“Her gün erken kalkmak ve gün boyu amacınız için bir şeyler yapmak… Yapmamak için bahaneler bulmak yerine yapmak için fırsatlar kollamak… İçine kapanmak yerine yeniliklere açık olmak… Keyif çatmak yerine konfor alanının dışına çıkmak, keyfini bozmak… Tüm bunlar başarı adına atılmış adımlardır ve bunları yaparak geçen bir gün, başarılı bir gün demektir.”


1-      Sevdiğin neyse onu bul, onu yap
“Kimileri asla seyahat edemez, oysa benim için nefes almak gibi bir şey. Seyahat ederim çünkü içimden gelen bu.”
Sevdiğimiz bir şeyi yapmak bize asla yorucu gelmez. Bizi zorlamaz, sıkmaz. Onu bir hedefe ulaşmak için değil, sadece sevdiğimiz için yaparız. İşte işin sırrı burada. Ayrıca sevdiğiniz bir şeyi yaparken davranışlarınız da çok doğaldır, zorlanma yoktur çünkü. Çoğumuzun ortak sorunu, bizi bir işi yapmaya motive edecek şeyin ne olduğunu bilmemek değil, neyi sevdiğimizi bulamamak aslında. Bunun için de denemek gerek. Deneyerek hiç tahmin etmediğimiz bir şeyi şaşırtıcı şekilde çok sevebiliriz. Bu yüzden kendimize bir şans vermeli, hayatta neleri sevebileceğimizi yaşayarak ve deneyerek keşfetmeliyiz. Bir kere bulduk mu, onun üzerine gitmeli, o konuda kendimizi geliştirmeliyiz. Hayatta en kıymetli şey, sevdiğin işi yapmaktır çünkü.

2-      Başarının bugünle ilgili bir şey olduğunu unutma
“Bir insan sabah erken kalkıp gece geç yatmışsa ve bu ikisi arasında hedeflediği şeyi yapmışsa, o kişi o gün başarılı olmuş demektir.”
Başarı hakkında şöyle bir düşündüğümüzde, onun belirsiz bir gelecekte varılacak bir seviye olduğunu, günbegün ona ulaşmak için çalışmamız gerektiğini sanırız. Bu düşünce biçimi insanı inişli-çıkışlı bir yola sokar. Bazen motivasyonumuz yükselir, durmadan çalışırız, bazen de canımız hiçbir şey yapmak istemez. Ama başarının en önemli parçası, günlük yaşam içinde tutarlılık ve istikrarı yakalamaktır. Her gün erken kalkmak ve gün boyu amacınız için bir şeyler yapmak… Yapmamak için bahaneler bulmak yerine yapmak için fırsatlar kollamak… İçine kapanmak yerine yeniliklere açık olmak… Keyif çatmak yerine konfor alanının dışına çıkmak, keyfini bozmak… Tüm bunlar başarı adına atılmış adımlardır ve bunları yaparak geçen bir gün, başarılı bir gün demektir. Bugünü nasıl geçirdiğiniz, yaşamdaki temel hedeflerinizle doğrudan ilişkilidir. Her gün amacınıza ulaşmak için sorumluluk almalı, doğru eylemlerle bulunmalısınız. Kısaca, başarı ilham neticesinde gelen birkaç artistik hamleyle ulaşılan bir seviye değildir. Başarı vakit alır. Hatta çoğu zaman tahmininizden daha fazla vakit alır. Attığınız adımları kontrol edin, gözünüz hep kendi üzerinizde olsun. Kendinizi hedefinizin cazibesine kaptırmaktan yerine, ona ulaşmak için içinde bulunduğunuz sürece odaklanın. Bunu başarmanın yolu da bugün ve her gün amacınız için bir şeyler başarmaktır.

3-      Yaşam değişimdir
“Sabit kalan tek şey, değişimin kendisidir.”
Biz insanlar güvende olmayı ister, emniyet hissini severiz. Belirsizlik ve değişiklik rahatımızı kaçırır. Ama değişimden korkmayıp kapılarımızı ona açtığımızda yaşam çok daha heyecanlı ve keyifli olur. Başarının önündeki ek çok engeli aslında kendimizin koyduğunu fark ederiz. Bir anlamda kendi içsel özgürlüğümüzü yaratırız. Böylece farklılıklardan korunmak üzere çevremize duvarlar örmek zorunda değilizdir artık. Gelişmek ve ilerlemek için değişimin kaçınılmaz olduğunu kabullenmek yetmez; aynı zamanda geçmişi kurcalamaktan da vazgeçmeliyiz. Bunu başardığımızda değişimin ne denli kolay yaşandığını göreceksiniz. Diyelim ki kilo vermek istiyorsunuz. Kilolu olduğunuza dair zihninizde oluşturduğunuz kendi imajınızı siler, yerine ince ve fit görünümlü imajınızı koyarsanız kendi aleyhinize çalışmaktan vazgeçmiş olursunuz. Böylece düşünceniz, davranışlarınız ve öz-imajınız bir uyum ve ahenge kavuşur. Sonuçta sağlıklı şeyler yemek ve egzersiz yapmak, her gün uygulamak zorunda olduğunuz ve sizi zorlayan aktiviteler olmaktan çıkar, keyif aldığınız doğal bir süreç halini alır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar