NLP VE ÇAPALAR İLGİNÇ BİLGİLER VE TEKNİKLER


Bizde bir alışkanlık yaratan çapalar tekrarlarla oluşur. Alışkanlıkları değiştirmek için yeni yolların tekrarı gerekir. Bağımlılıklar duygusal içeriklidir. İnsanlar ya hazza yönelmek ya da acıdan kaçmak için bağımlılıklar geliştirir.Her bağımlılıkaslında bize hizmet etmeyenama hizmet ettiğini sandığımız bir çapadır. Bağımlılıklarımız bize zarar verse de hala acıdan kaçmamıza ya da haz duymamıza yardım ettiğini sanırız.
Bu noktada NLP’nin temel savlarından birini hatırlayalım. Her davranışın altında olumlu bir niyet yatar.Her bağımlılığın ardında olumlu bir niyet yatar.Kimse kanser olmak için sigara içmez. Kendisini rahatlatmak için sigara içer.Kimse şişmanlamak için yemek yemez.Yiyecek ona bir şekilde güven duygusu sağladığı için yer. Kimse kendisine kötü davranan biriyle evliliğini sürdürmek istemez. Evlilik ona güvenlikait olmaprestijekonomik güvencetoplum önünde saygınlıkyalnızlık duygusunu aşma yanılgısı gibi “gizli” kazançlar verdiği için kişi bağımlılığı sürdürür.”Gizli “kazançlar kişinin belki farkında bile olmadığı “iyi niyet”in diğer adıdır.


SWITCH TEKNİĞİ

Switch tekniği giriş programlarında ve eğitimci eğitimlerinde öğretilen ilk tekniktir. Hem temel alt sistemlerin (boyut
parlaklıkkonumkatılımcılıkizleyicilik)na sıl kullanılacağı hem de sonuçları şansa bırakmayan bir teknik olan yönlendirilmiş değişimin nasıl uygulanacağı konusundaki eğitimin başlangıç noktasıdır.

Switch tekniği şu an sahip olduğunuz istenilmeyen bir davranışı
istenilen bir davranış ile değiştirmek için kullanılır.

Adımlar:

1)Değiştirmek istediğiniz bir davranışınızı seçin

2)Eskisinin yerine koymak istediğiniz yeni bir davranış seçin

3)Gözünüzde kendinizi yeni davranışınızı uygularken (seyirci olarak)gösteren bir resim karesi canlandırın.Bu görüntüye baktığınızda size
kendinizde bu değişimi yaptığınızda sahip olacağınız güzel duyguyu vermeli.

4)Gözünüzde size rahatsızlık veren şu anki davranışı gösteren bir resim karesi canlandırın.Bu görüntüyü kendi gözlerinizle görüyormuş gibi (katılımcı olarak)
o davranışı yaptığınızda(örnek:çikolata görüp karnınızın acıkması) hissettiğiniz duygularla yaşayın.Bu resmi canlandırdıktan sonra 5.adıma geçmeden önce resmi karartın.

5)Şimdi şu anki davranışınızın büyük
parlak bir resmini canlandırın.Yani sizi rahatsız ettiğinde gördüklerinizi görn.Resmin sol alt köşesine sizi yeniistediğiniz davranışı edinmiş gösteren resmi koyun.

6)Şimdi de büyük
parlak resmi alıp karanlık hale getirin ve tüm görüntü alanını kaplayana kadar büyütün ve parlak hale getirin.Sonra da gözlerinizi açın.

7) 6.adımı mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde 5 kez tekrarlayın.

8)Geri dönün ve sizi rahatsız eden eski davranışınıza bakın ve duygularınızın nasıl değiştiğini görün.

HIZLI FOBİ YENME TEKNİĞİ

Bu tekniği güçlü fobilerinizi yenmek için kullanmadan önce orta dereceli korkularınız üzerinde kullanarak pratik yapmanızı öneririm.

1) Sizde orta derece korku yaratan bir durumu düşünün.Beğendiğiniz kişiyle tanışmak için ilk adımı atamamak
tanımadığınız birini telefonla arayıp o kişiden birşey talep etmekküçük bir gurup önünde konuşmak gibi..Yani henüz fobiye dönüşmemiş bir korkunuzu seçin.

2)Zihninizde bir sinema salonunda oturduğunuzu canlandırın. Perdede kendinizi seyrediyorsunuz. Siyah beyaz bir kare o korku anını yaşamadan bir önceki anı perdede yansıtıyor. Siz izleyici konumundasınız.

3)Şimdi kendiniz sinema salonunda otururken
bedeninizden ayrılın ve projeksiyon odasına gidin. Burada hem salonda oturan sizin başınızın arkasınıhem de perdede yansıyan görüntüyü aynı anda görebiliyorsunuz.(Üçüncü pozisyon durumu)

4)Kendinizi seyrettiğinizi seyrederken korktuğunuz anın filmini siyah beyaz olarak oynamaya başladığını görün.Korku anını yaşayıp kendinizi yeniden güvende hissettiğiniz anda kareyi dondurun.

5)Projeksiyon odasından çıkın. Perdedeki karenin içine girin.Siz karenin içine girer girmez kareyi yeniden filme dönüştürün.Filmi bu kez renkli olarak sondan başa doğru hızlı geriye sararak oynatın.Videoyu oynarken hızlı geriye sarmak gibi.Bu hızlı geriye sarma işlemini birkaç kez tekrar edin.Her geriye sarış bir-iki saniyeden fazla sürmez.(Zihnin ne kadar hızlı düşündüğünü hatırlayın.Fobiler de bir deneyimle oluşuyor ve etkileri hiçbir şey yapılmazsa ömür boyu sürebiliyor. Çözümün de etkileri bir ömür sürer.)Tamamladığınızı hissettiğinizde sislendirin. Bunu gerçek anlamda ayağa kalkıp dolaşarak da yapabilirsiniz.

6)Şimdi aşmak istediğiniz korku anını yeniden yaşayın. Şimdi nasıl hissediyorsunuz? Eğer hala korku duyuyorsanız egzersizi baştan sona kadar yeniden yapın. Egzersizin hakkını verdiğinizde korkunuzdan eser kalmayacaktır. Bu konuda zihninizin yarattığı bir korkuyu yenme gücüne de sahip olduğuna güvenin.

7)Egzersizin etkisini gerçek bir an içinde test edin. O hoşlandığınız kişiye yaklaşın. Tanımadığınız kişiyi telefonla arayın. Küçük bir gurup önünde konuşun. Bu tekniğin çok etkili olduğunu deneyerek bilin. Asansöre binme korkunuz varsa bulunduğunuz şehirdeki yüksek bir otelin çatı katına asansörle çıkın ve 
Başarınızı bu şekilde kutlayın.

Evet
beyniniz çok hızlı bir öğrenme kapasitesine sahipAslında siz isteseniz de yavaş değişmeniz mümkün değildir.Değişim hızla olur.Yavaş değişim denen şeyyöntemin yeterli veya uygun olmadığı durumlarda sahip olunan bir inançtır.Değişmezsinizdeğişmezsinizbir anda değiştiğinizde sürecin tümü size değişimin yavaş olduğu izlenimini verir.Çabuk oluşan fobiler aynı çabuklukta aşılabilir.Uygun yöntemi kullanarak.. Beyninizin ve zihninizin gücüne güvenin.

(Nil Gün)


Hayatimdeğisti.com sitesinden alıntıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar