Dahilerin Bilmediğiniz Yönleri


Dahilerin Bilmediğiniz Yönleri – Dahilerin Bilinmeyen Sırları
Francis Scott Key
İrlanda asılı Amerika’lı yazar en bariz farkı kendi içinde iki karşıt görüşü barındırması idi. Romanlarının ünlenmesi ile geliri artan Fitzgerald romanlarındaki kahramanlar gibi düşünmeye ve yaşamaya başladı. Alkol almadan yazı yazamadığını söyleyen yazar, eğlence hayatına dalınca 44 yaşında yaşama veda etti.

Karl Marx
Ünlü Karl Marx bilmeyeniniz yok gibidir. Komünizm kurucularından Karl Marx, sınıfların var olduğu bir topluma karşı durması ile biliniyordu. Hayatının 34 yılını Londra’da geçirmiş olan devrimcinin en önemli özelliği British Museum açılış saati olan 09:00’da okuma odasına geçerek kendisini buraya kapatıyordu. Marx kapanana kadar müzede duruyordu ve belki de bu teorilerinin ve görüşünü orada ortaya çıkarıyordu. Karl Marx ayrılmadığı o salon ise şu anda sergi salonu olarak hizmet veriyor.

Mark Twain
Gerçek adı Samuel Langhorne Clemens olan Amerikan edebiyatının tanınan ismi uyku sorunu yaşıyordu. Yorgun bitap düşmeden uyuyamayan Mark Twain yakınları bu hastalığı yüzünden onu banyoda bazen de bir bankın üzerinde uyurken buluyorlardı.

Leonardo da Vinci
Rönesans zamanının İtalyan mimari, matematik, müzisyen, mucit, ressam ve çözülemeyen dehası Da Vinci diğer dâhiler gibi kendisinin ilginç bir özelliği vardı ve onun da hayatı kolay olmuyordu. Mükemmeliyetçi kişiliği Da Vinci’nin birçok işinin yarım kalmasına neden oluyordu. Zor da olsa Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği eserlerini bitirebilmiştir. Da Vinci ayrıca 8 saatlik uyku yerine 15’er dakika şeklinde kesik molalar vererek uyumayı tercih ediyordu. Lir çalan ve vejetaryan olan Vinci üreme yerlerinin ve bağlantılı olduğu kısımların iğrenç olduğunu ifade etmesi nedeni ile Freud tarafından frijit olarak analiz edilmiştir.

Ludwig van Beethoven
Aksi ve sert kişiliği ile bilinen Beethoven zor bir çocukluk yaşamı geçirmişti. 7 engelli kardeşe sahipti ve kendisi rahalamak için etrafındaki herkesle kavga ederdi. Gerekirse kavga eder, eşyaları yere fırlatır ve herkese hırsızlıkla itham edebilirdi. Beethoven ayrıca giyiminde temizliğe de pek önem vermiyordu. Tabi tavırlarını arka planda bırakan ise kuşkusuz yaptığı başarılı sanatı yani besteleriydi.

Louis Armstrong
Caz  müzisyen ölümüne kadar turnelerle dolaşıp duruyordu. Hatta bazen prova için 2 saat erken geliyor ve orada sahneye çıkabiliyordu. Ölmeden bir gün önce de sahnede olan Armstrong yaşama 69 yaşında veda etti.

Victor Hugo
Ünlü Sefiller ve Notre Dame Kamburu yapıtlarını çıkartan yazar Victor Hugo her sabah iki çiğ yumurta içmekte ve buzlu su ile yıkanmaktaydı. Ayrıca da her gün berbere giderek traş olan veya saç sakal düzelttiren Victor Hugo’nun bu devamlı yaptığı rutin hareketler ile 83 yaşına kadar yaşamayı başarmıştır.

Thomas Edison
Uyku ile sorunlar yaşayan Thomas Edison’da bu aylak kalması gerektiği zamanlarda kendisini çalışmalara veriyordu. Ayrıca Edison 10 yaşında okuldan alınmış ve evde annesi tarafından yetiştirilmiştir.

Kaynak = Aymoli


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Sayfalar

Popüler Yayınlar