Erken Kalkmanın Faydaları ve Erken Kalkmanın Yolları

Erken Kalkmanın Faydaları ve Yolları

Aşağıda erken kalkmanın yöntemlerini bulacaksınız. En son hala uyanmakta zorluk çekiyorsanız BONUS olarak en altta Pavlina yöntemini bulabilirsiniz.

Erken yatıp erken kalkmak bir adamı sağlıklı, zengin ve akıllı kılar.” - Ben Franklin

Erken Kalkmanın Faydaları

Güne merhaba deyin. Güneş doğmadan kalkıp o gün için hazırlanabilirsiniz, dua edebilirsiniz.

Güneşin doğuşunu seyredebilirsiniz: Dünyadaki en muhteşem olaylardan birini seyretme fırsatınız olur.

Sessizlik: Çocuk ağlamalarının, araba kornalarının, şehir gürültülerinin neredeyse hiç olmadığı saatler gün doğumundan önceki saatler. Bu ilham verici, dinlendirici, huzur verici muhteşem sessizliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Kahvaltı: Günün en önemli öğünü olduğu halde insanların büyük kısmı tarafından zaman darlığı nedeniyle es geçilen kahvaltı için zamanınız olur. Kuvvetli bir kahvaltı sizi daha zinde yapar, strese ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olursunuz. Kilo kontrolünde daha başarılı olursunuz.

Spor: Elbette günün diğer saatlerinde de spor yapılabilir ancak çalışmalar göstermiştir ki günün erken saatlerinde yapılan spor vücutta daha çok yağ yakılmasını sağlamaktadır. Ayrıca iş sonrası spor yapmak iş yorgunluğu nedeniyle pek kolay olmaz, ayrıca işten sonra çeşitli aktiviteler nedeniyle egzersiz programı iptal edilebilir, sabah saatleri kişisel aktivitelere ayrılmak için daha uygundur.

Üretkenlik: Sabah saatleri günün en üretken saatleridir, Vücut dinlenmiştir, yeni bir gün başlamıştır, ışık oldukça parlaktır.

Trafik: İşe daha çabuk gidebilirsiniz. Daha erken saatlerde işinizin başında olabilirsiniz. Bu saatler trafik yoğunluğunun en az olduğu saatlerdir.

Nasıl erken kalkabilirsiniz?
Erken yatıp erken kalkmaktan kastımız saat 9:00-9:30 saatlerinde yatmak ve gece 3:00-4:30 arası uyanmaktır. Ayurvedik tıbba göre, gece 12:00 den öceki 1 saat uyku 12 den sonraki 2 saatlik uykuya bedeldir. Kişisel gelişim uzmanı Wyne Dyer bu sistemi uygulayanlardan biridir. Amerika’nın en zengini Rockfeller'ın gece 4 de işinin başında olduğu söylenir.

Atalarımız güneşin üzerlerine doğmasına izin vermez mutlaka güneşten önce kalkarlardı. Asırlarca dünyayı yönettiler.

Başarılı insanların özelliklerinden bir tanesi erken kalkmaktır. Bu erken kalkmaktan kasıt güneşten önce hatta imsaktan önce kalkmaktır.

Erken kalkmak için alıştığınız düzende ani değişiklik yapmayın, başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali yüksektir. Küçük değişikliklerle hedefe yavaş ama emin adımlarla yaklaşın. Önce yatma saatinizi 15 dakika geriye alın ve 15 dakika önce kalkın. Bunu bir kaç gün sürdürün. Daha sonra 15 dakika daha erken yatın ve erken kalkın. Bu şekilde hedeflediğiniz saate ulaşana kadar devam edin.

Alarmı yataktayken uzanabileceğinizden daha uzağa koyun böylece alarmı yataktan kalkarak kapatmak zorunda kalacaksınız.

Yatmadan 2-4 saat önce akşam yemeğinizi yemiş olun. Yemeği erken yerseniz hem uyku kaliteniz artar hem daha çabuk uyursunuz. Yatmanıza en az 2 saat kala artık su içmeyin gece ortasında uykunuzu tuvalet için bölmek zorunda kalmayın.
Yattığınız oda mümkün olduğunca karanlık olmalı, iyi bir uyku çekmenizi sağlayan melatonin hormonu ortam ne kadar karanlıksa o kadar fazla salgılanır ayrıca bu hormon anti-kanserdir.
Sizi sersemleten hatta neredeyse bayıltan uyku haplarından uzak durun bunun yerine kedi otu çayı içebilirsiniz.(Yatmadan 2 saat önce)
Çoraplarınızla yatın. Evet yanlış duymadınız. Ayaklar en çok üşüyen organladır, ve gece boyunca üşüyüp uyanmanıza neden olabilirler, onları sıcak tutun. Göreceksiniz daha güzel uyuyacaksınız.

Erken kalkmak için iyi bir sebep bulun. Benjamin Franklin'in sözünü kendinize telkin edebilirsiniz:
Erken yatıp erken kalkan
Zengin olur
Sağlıklı olur
Akıllı olur...

Sabahlarınızı Aydınlatmak İçin 20 Yöntem
Uyanma Rutini
Sabahları kalkmak belki sizin için çok zor. Hele gece yarısına kadar oturuyorsanız.
Hatırlayın: Stres bağışıklık sisteminize zarar verir. Güne mutlu ve dinlenmiş olarak başlayın, sağlıklı ve üretken bir gününüz olsun.

1. Perdeleriniz yarı açık olarak yatın. Böylece güneş doğarken, güneş ışığıyla birlikte beyninize uyku hormonu melatonin salgılamayı bırakıp adrenalin salgılama mesajı, kalkma zamanı mesajı gider.
Daha iyisi: Yatağa erken gidin böylece güneşle beraber kalkarsınız ve ihtiyacınız olan 7 saatlik uykuyu almış olursunuz. Bu rutine uyarsanız, biyolojik saatiniz çalışmaya başlayacağından alarma ihtiyacınız kalmayabilir.

2. Alarmı 15 dakika erkene kurun. Yataktan zıplayıp alelacele hazırlanmak zorunda kalmazsınız. Sabaha yatakta uzanarak başlayabilir yavaş yavaş kalkabilirsiniz. Haberleri izleyebilirsiniz, ne giyeceğinizi, ne yapacağınızı, kahvaltıda ne yiyeceğinizi düşünebilirsiniz. Güne zihinsel olarak hazırlanmak fiziksel olarak hazırlanmak kadar önemlidir. Yataktaki bu 5-10 dakika tamamen sizin.

3. Bütün eklemlerinizi 15 saniye esnetin. Bunu gözlerinizi bile açmadan deneyin. Kollarınızı uzatın ve her parmağınızı esnetin, sonra ellerinizi, bileğinizi, kollarınızı, ayaklarınızı, ayak bileklerinizi, bacağınızı. Son olarak yataktan çıkmanızı sağlayacak şekilde boyun ve sırtınızı esnetin.
Bütün kaslarınızı ve eklemlerinizi esnettiniz. Vücudunuza kan akışını artırdınız, bütün dokularınıza ekstra oksijen sağladınız.

4. Duşun altında oturun. Duşun altına oturun ve suyun sırtınızdan aşağıya akmasını sağlayın. Bu su masajı dinlendirici ve enerji vericidir. Bir kaç dakika sonra normal duşunuza devam edebilirsiniz.

5. Her sabah motivasyonel bir söz okuyun. Bu gün boyu size bir çerçeve sağlayabilir, bir çeşit kendi kendine telkin, negatif düşüncelerden sıyrılıp pozitife odaklanmanıza yardım eder.

Bir diğer seçenek: Motivasyonal bir mantra (Mantra budist rahiplerin tespih çekerken kendilerini motive etmeye yönelik söyledikleri sözler) kullanın ya da bir şiir okuyun. Mesela Rudyard Kipling'in "Eğer" şiiri:

EĞER
Eğer, bütün etrafındakiler panik içine düştüğü
ve bunun sebebini senden bildikleri zaman
sen başını dik tutabilir ve sağduyunu kaybetmezsen;
Eğer sana kimse güvenmezken sen kendine güvenir
ve onların güvenmemesini de haklı görebilirsen;
Eğer beklemesini bilir ve beklemekten de yorulmazsan
veya hakkında yalan söylenir de sen yalanla iş görmezsen,
ya da senden nefret edilir de kendini nefrete kaptırmazsan,
bütün bunlarla beraber ne çok iyi ne de çok akıllı görünmezsen;
Eğer hayal edebilir de hayallerine esir olmazsan,
Eğer düşünebilip de düşüncelerini amaç edinebilirsen,
Eğer zafer ve yenilgi ile karşılaşır
ve bu iki hokkabaza aynı şekilde davranabilirsen;
Eğer ağzından çıkan bir gerçeğin bazı alçaklar tarafından
ahmaklara tuzak kurmak için eğilip bükülmesine katlanabilirsen,
ya da ömrünü verdiğin şeylerin bir gün başına yıkıldığını görür
ve eğilip yıpranmış aletlerle onları yeniden yapabilirsen;
Eğer bütün kazancını bir yığın yapabilir
ve yazı-tura oyununda hepsini tehlikeye atabilirsen;
ve kaybedip yeniden başlayabilir
ve kaybın hakkında bir kerecik olsun bir şey söylemezsen;
Eğer kalp, sinir ve kasların eskidikten çok sonra bile
işine yaramaya zorlayabilirsen
ve kendinde 'dayan' diyen bir iradeden
başka bir güç kalmadığı zaman dayanabilirsen;
Eğer kalabalıklarda konuşup onurunu koruyabilirsen,
ya da krallarla gezip karakterini kaybetmezsen;
Eğer ne düşmanların ne de sevgili dostların seni incitmezse;
Eğer aşırıya kaçmadan tüm insanları sevebilirsen;
Eğer bir daha dönmeyecek olan dakikayı,
altmış saniyede koşarak doldurabilirsen;
Yeryüzü ve üstündekiler senindir
Ve dahası
sen bir İNSAN olursun oğlum...

7. Kararlardan kaçının. Tamamıyla dingin bir sabah için yapmanız gereken seçimleri vermeniz gereken kararları sıfıra indirin.
Bunu başarmanın 1. yolu: kararları geceden verin. Ne giyeceğiniz, ne yiyeceğiniz, işe nasıl gideceğiniz gibi.
2.yol: Sabahları yapacağınız şeyleri mümkün olduğu kadar rutinleştirin.

8. Çocuklarınızı kucaklayıp okşayın. Yorgun bir 5. sınıf öğrencisinden ve horlayan bir liseliden daha stres verici bir kaç şey vardır belki ama, bu saatler sizin hala çocuklarınıza ulaşabileceğiniz bir kaç vakitten biri.
Yatağına oturun başını hafif hafif okşayın. Daha küçük bir çocuğunuz varsa yanına uzanın ve ona hafifçe sarılın. Bu bir kaç dakika size gün boyu mutluluk dalgaları gönderecektir.

9. Her sabah 5-10 dakika müzik dinleyin. Bu üretkenliğinizi artırır.

10. Kahvenin kokusuna uyanın. Gerçekten kaliteli bir kahve. Alabileceğiniz en kaliteli kahveyi alın. Kahve makinasına her zamankinin 2 katı kadar kahve koyun. Kahve makinası demleme zamanını ayarlayabileceklerinizde olursa daha iyi olur. Kaliteli bir kahvenin kokusunu almak sizi yatağınızdan pijamalarınıza olta kancası takılmış gibi çıkarır.

Eğer kafein alıyorsanız bunun için en uygun zaman sabah saatleridir. Kafein amfetamin tarzı uyarıcı ilaçlar gibi merkezi sinir sistemini uyarır, sizi uyandırır ve kasların aktivitesini artırır.18 erkek üzerinde yapılan bir çalışmada, kafeinin zihin berraklığını, mutluluğu ve sakinliği ,dikkat testlerinde ve problem çözmede performansı artırdığı görülmüş.

11. Bir dakika dilinizi fırçalayın. Güne taze ve nane ferahlığında nefesle başlamanın en iyi yolu. Ayrıca ağzımızda 300 den fazla bakteri türü var. Dişleri çabucak fırçalamanın onları temizlediğini mi zannediyorsunuz?

13. Kahvenizde gerçek şeker kullanın ya da portakal suyu için. Virginia Üniversitesinde, araştırmacılar 60 ve 80 yaş arası insanlarda yaptıkları araştırmalarda sabah az miktarda şeker kullananların daha kuvvetli bir hafızaya sahip olduklarını, bir gün öncesini daha net hatırladıklarını tespit etti. Küçük miktarlardan söz ediyoruz, mesela bir çay kaşığı kadar, bırakın o lokma tatlısını.

14. Sabah takviminizi kontrol edin. Bu mutfağınızda görebileceğiniz bir yere astığınız büyük bir takvim ya da not tahtası. Bu takvime bütün programlarınızı yazın doğum günlerini, çocuklarınızın özel günlerini, randevularınızı, faturalarınızı vs... Sabah çayınızı veya kahvenizi yudumlarken bu notları kontrol edin. Gününüzü programlamanıza yardım edecektir ve önemli bir şeyi unutmanın stresinden kurtulursunuz.

16. Su için. Bütün geceyi susuz geçiriyoruz ve sabahları vücudumuz su ihtiyacıyla uyanıyor.

17.Çocuklarınız için bir kontrol listesi oluşturun. Sabah kaosunu engellemek için not tahtasına çocuklar evden çıkmadan yapılması gereken şeylerin listesini yapın. Diş fırçalamak, kahvaltı yapmak, çantayı hazırlamak, yatağı toplamak vs... Listedekiler evden çıkmadan 5 dakika önce bitirilmezse bu akşam TV seyretmek, bilgisayar oyunları oynamak vs. yok!
18. Kapıya yakın bir yere her çocuğunuz için bir sepet koyun. Bu sepete dışarı çıkarken çocuğunuzun yanına alması gereken eşyaları koyun. Böylece her sabah eşya arama derdinden kurtulun.

19. Koşu bandında 30 dakika koşun. Çalışmalar egzersizlerini sabahları yapan insanların sporu bırakma oranının daha düşük olduğunu gösteriyor. Sabahları egzersizinizi bölecek engelleyecek sorunlar daha az karşınıza çıkar. Gün boyu etkisini sürdürecek endorfin üreteceksiniz.

20. Evden çıkarken ailenizi öperek çıkın. Sevdiklerinizle temas stresi azaltır, sizi rahatlatır ve güne pozitif bir başlangıç sağlar.


BONUS PAVLİNA YÖNTEMİ

Bir alışkanlık kazanabilmek için 30 günün yeterli olabildiği belirtiliyor. Kısacası erken kalkmayı eziyet olmaktan çıkarıp alışkanlık haline getirebilmek için kendinize 30 günlük deneme süresi verin. Bu süre içinde erken kalkabilmek için Pavlina'nın bazı önerileri kısaca şöyle:

*Yatağa tamamen uykulu olduğunuz bir anda gidin. Bu akşam 21:30 da olabilir, 24:00 de olabilir. Önemli olan uykunuzun gerçekten gelmiş olması. Burada kriter başınızı yastığa koyduğunuzda birkaç dakika içinde uykuya dalacak kadar uykunuzun gelmiş olması.

*Saati her gün aynı saate kurun.

*Burada denenmiş ve kesinlikle işe yaradığı tescilli en önemli tavsiye geliyor: Alarm çaldığı anda hiçbir şey düşünmeyin, alarmı duyar duymaz yataktan çıkın. Kesinlikle kendi kendinize bir iç konuşma için fırsat vermeyin çünkü bunu yaparsanız muhtemelen kendinizi tekrar uyumak için ikna edeceksiniz. Bu nedenle düşünmeyin hemen yataktan kalkın.

İlk birkaç günden sonra yöntemin başarılı olduğunu gördükçe kendinize güveninizi kazanacaksınız. 30 gün bu sisteme uymak konusunda ısrarlı olun. Daha sonra çok kolay olacaktır..

(Alıntıdır)



1 yorum :

  1. Hem sabahları daha fazla uyumak ve kendimizi zinde hissetmek için hem de gideceğimiz yere tam vaktinde gitmek için; https://www.tarz2.com/sabahlari-uykuya-doyuyoruz

    YanıtlaSil

Sayfalar

Popüler Yayınlar